Geleneksel El Sanatları
GELENEKSEL EL SANATLARI |
TYT |
Amaç:
Geleneksel sanat yapıtlarının , Türk Toplumunun sanatsal yapısını, geçmiş değerlerini baz alarak evrensel platforma taşımak.Kültürel değerlerimizi araştıran, sınıflandırabilen, onları tanıtabilen ve güzel sanatların plastik sanatlar alanında çağdaş yorumlara ulaşmada gereken tüm eğitimi alarak, yeni yapıtlar ortaya çıkarmak.Türk İslam Sanatı kapsamında değerlendirilen Ebru, Hat, Minyatür, Tezhip Sanatlarının tarihsel gelişimi içerisinde Öğrencinin yaratıcı gücünü açığa çıkarma, araştırma, bulma, uygulama, deneme ve sonuçlandırma becerilerini estetik kaygılarla geliştirmek.
Hedef:
Çağdaş mesleki teknik eğitimin gerektirdiği niteliklere sahip, Uluslar arası platformda tercih edilen El Sanatları teknik elemanları yetiştirmektedir.
Düzey-Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi (TYYÇ) ve Verilen Derece
Programı başarıyla tamamlayan öğrencilere EL SANATLARI TEKNİKERİ ÖNLİSANS derecesi verilecektir.
El Sanatları Bölümü Ön lisans programı 120 ECTS kredisinden oluşan 2 yıllık bir programdır. Program, Bologna Süreci’nin “Yükseköğretimde Avrupa Yeterlilikler Üst Çerçevesi (QF-EHEA)”'nde tanımlanan ikinci kademe (second cycle) ile “Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi (TYYÇ)” 'nde tanımlanan "5. Düzey" yeterlilikleri için belirlenmiş olan AKTS kredi koşullarını ve düzey yeterliliklerini; ayni zamanda, “Avrupa Yaşam Boyu Öğrenme Yeterlilikler Çerçevesi (EQF-LLL)” nde tanımlanan "5. Düzey " yeterliliklerini sağlamaktadır.
Kabul Koşulları
Türk öğrenciler, Geleneksel El Sanatları Programına Öğrenci Seçme & Yerleştirme Merkezinin (ÖSYM) yaptığı TYT puan türündeki tercih sıralamasına göre yerleştirmesi yapılır. Ayrıca öğrenciler Sınavsız Geçiş Sistemine göre ÖSYM tarafından yerleştirmeleri yapılır.
Program Profili
Bir milletin kültür unsuru sadece tarih, antropoloji, halk bilimi, sosyoloji vb. bilim dallarından, sadece birini esas alarak, yeterince anlaşılır şekilde ifade edilemez. Çünkü kültür unsurları tarihi süreç ile sosyal-fiziki ortam içinde oluşurlar, değişirler ve bu süreçte onu etkileyen faktörler her zaman farklılıklar gösterir.
Kuşkusuz sanatsal faaliyetler de yapıldıkları toplumların geçmişlerine tutulan bir aynadır. Toplumların sosyo-kültürel yapılarının incelenmesi ve anlaşılabilmesi için yaptıkları sanatsal faaliyetlere bakmak gerekir. Bu sanatsal faaliyetler içerisinde el sanatları da cama ayna özelliği kazandıran sır gibidir. Bu nedenle Geleneksel El Sanatları önemli bir yere sahiptir.
Sosyo-kültürel yapıların anlaşılabilmesi, derin bir sezgi gücü ve empati ile uygun metot ve tekniklerin kullanılması sonrasında mümkün olabilir. Sanatsal faaliyetlere yönelmek ve onlarla bütünleşmek insana sezgi gücü ve empati kazandırır.
Meslek Yüksekokulumuzda bulunan, Elsanatları Bölümü altında faaliyet gösteren Geleneksel El Sanatları Programı sizlere, bu dalda gelişen yeni teknolojilerle birlikte uygun metot ve teknikleri öğretmeyi, sezgi gücü ve empati kazandırmayı hedeflemektedir.
El Sanatları Bölümü ön lisans programı (Bologna Süreci Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi’nde QF-EHEA: Kısa Düzey, TYYÇ’de 5. Düzey), Alanında edindiği temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri aynı alanda bir ileri eğitim düzeyinde veya aynı düzeydeki bir alanda kullanabilme becerileri kazandıran programdır.
Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak, verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme, kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme.
Programın, “Eğitimde Uluslararası Standart Sınıflandırması (ISCED) 2011" ve “Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi (TYYÇ)”ne göre sınıflandırması ve eğitim alanı kodları aşağıda verilmiştir:
•ISCED Eğitim Alan Kodu: 21 - Sanat
•ISCED Program Yeterlilik Düzeyi: 5, Categorisi (Profili): 21, Alt Categorisi: 215 - Akademik ağırlıklı ön lisans derecesi
•Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi (TYYÇ) Temel Alan Kodu: 21 – El Sanatları
•Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi (TYYÇ) Yeterlilik Türü (profili): Akademik ağırlıklı "5. Düzey" ön lisans derecesi
Bu bölümden mezun olanlar EL SANATLARI TEKNİKERİ ünvanı alırlar. Mezun öğrenciler Elsanatları Bölümü altında faaliyet gösteren Geleneksel El Sanatları Programı sizlere, bu dalda gelişen yeni teknolojilerle birlikte uygun metot ve teknikleri öğretmeyi, sezgi gücü ve empati kazandırmayı hedeflemektedir.
Akademik İlerleme Olanakları
Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Giriş Sınavı’nda ilgili alanlarda aldıkları puanları esas alınarak üst kademeye kabul edilmektedirler. Ayrıca ön Lisans diplomasını almaya hak kazanan öğrenciler Anadolu Üniversitesi Açık öğretim Fakültesi Lisans Programlarına 3.sınıftan itibaren sınavsız kayıt hakkına sahiptirler.
Öğretim Türü
Geleneksel El Sanatları Programı Ön Lisans programı, tam zamanlı ve yüz yüze eğitim vermektedir
BÖLÜMÜN BULUNDUĞU ÜNİVERSİTELER VE BÖLÜM NETLERİ İÇİN TIKLAYINIZ |
Copyright Adana Kız Lisesi Rehberlik Servisi© <2024>, <Ahmet Hilmi İMAMOGLU>
This help file has been generated by the freeware version of HelpNDoc